M3 nie chce odpalic! Potrzebna pilnie pomoc
M3 nie chce odpalic! Potrzebna pilnie pomoc
Koledzy, prosze pilnie o pomoc..po problemach (post viewtopic.php?p=27924&sid=180e77a3d25ca ... aaa7#27924 ) dzis rano postanowilem na chwile odlaczyc klamre z akumulatora (gdzies przeczytalem,ze to czasem pomaga gdy zaczyna glupiec elektronika). Po tym zabiegu nie moge uruchomic silnika! Podczas przekrecania kluczyka slychac lekko przytlumiony dzwiek tak jakbyh rozrusznik chcial obrocic ,ale nie mogl...Pierwsze co przyszlo mi do glowy to ,ze gdzies nie ma styku na klamrach ,ale kilka razy wszystko sprawdzilem. Akumulator jest nowy (10 miesiecy Bosch) ,ale na wszelki wypadek za jakas godzine bede mial kable to podlacze sie do innego samochodu.
Przez ostatnie kilka tygodni wstecz wyczuwalem ,ze samochod dziwnie zapala raz szybciej raz wolniej wiec to moze byl poczatek objawow ,ale nie wiem czy wplyw na ta sytuacje mialo odlaczenie akumulatora....Dodam ,ze lampki kontrolne nie przygasaja podczas proby rozruchu.
Sytuacja jest na tyle podbramkowa ,ze jestem 550km od domu na wsi ,gdzie nie ma wyspecjalizowanych zakladow naprawczych!
Prosze pilnie o pomoc bo w piatek musze wracac na Slask!
Posiadam skrzynie SMG. Jak ma sie odpalenie na "popych" jest to mozliwe?
Przez ostatnie kilka tygodni wstecz wyczuwalem ,ze samochod dziwnie zapala raz szybciej raz wolniej wiec to moze byl poczatek objawow ,ale nie wiem czy wplyw na ta sytuacje mialo odlaczenie akumulatora....Dodam ,ze lampki kontrolne nie przygasaja podczas proby rozruchu.
Sytuacja jest na tyle podbramkowa ,ze jestem 550km od domu na wsi ,gdzie nie ma wyspecjalizowanych zakladow naprawczych!
Prosze pilnie o pomoc bo w piatek musze wracac na Slask!
Posiadam skrzynie SMG. Jak ma sie odpalenie na "popych" jest to mozliwe?
Re: M3 nie chce odpalic! Potrzebna pilnie pomoc
czy auto stalo ostatnio jakis czas? Ja bym sprawdzil czy na pewno aku jest naladowany, przy rozladowanym aku potrafia sie dziac cuda, np. cykanie przekaznikow pod maska. Nie wiem jak jest w e46 ale w e36 mozna po odblokowaniu obc sprawdzic napiecie na aku. No chyba ze masz miernik. Jesli wyjdzie ponizej 12,5V to trzeba podladowac.
Ostatnio codziennie samochod jest eksploatowany.Rano odpalil bezproblemu. Sytuacje pogarsza jest fakt ,ze nie mam mocowan na wkrecany hak ani z tylu ani z przodu (sa puste otwory). Czy ktos moze poradzic czy przy skrzyni smg moge wrzucic na wlaczonym zaplonie 2 bieg i sprobowac odpalic na popych ???
Obstawiam akumulator. BMW bardzo nie lubi nawet niskich spadków napięcia, trzeba dobrze naładować baterię i spróbować zakręcić, ew. można puknąć kołkiem w rozrusznik, może się coś zawiesiło, taka stara dobra i sprawdzona metoda.
SMG nie da się odpalić z popychu. Auto odpala tylko na luzie i przy zamkniętej masce - taki urok SMG.
SMG nie da się odpalić z popychu. Auto odpala tylko na luzie i przy zamkniętej masce - taki urok SMG.
Części do BMW M5 E39 i M3 E36/E46.
Akumulator jest ok.Podpialem sie do innego akumulatora i jest to samo. A jak przekrece zaplon i wrzuce 2 bieg i na biegu pchniemy z gorki to nie odpali ??? Problem jest w tym ,ze samochod stoi na placu z ktorego ciezko bedzie go wciagnac na lawete poza tym nie mam nawet gdzie haka wkrecic.
Podpinanie się do innego akumulatora bywa złudne, bo przewody mają ciężko przenieść takie obciążenie. Nie wiem po co chcesz pchać, skoro auto nie odpala. Jak nie odpala na dobrym akumulatorze to i z popychu nie odpali, popych to głównie metoda na słaby aku.
Kupilem oryginalne grube kable i prad na pewno jest wystarczajacy. Jestem prawie pewien ,ze akumulator jest ok.Gdybyu aku nie wyrabial przygasaloby swiatlo i kontrolki ,a nic sie nie dzieje po przekreceniu kluczyka slychac tylko taki gluchy stuk i to wszystko. Chce na popych bo jestem 550 km a do najblizszego wiekszego miasta 100km Boje sie ,ze moge cos uszkodzic podczas odpalania na popych z ta skrzynia
Po pierwsze nie da się odpalić SMG z popychu, a po drugie pchanie to metoda na słaby akumulator, jak coś w aucie jest zepsute innego to pchanie nic nie da.
U mnie gdy toczyłem nieustanne walki z aku miałem podobą sytuację... niby aku ok, a ledwo kręcił aku... za trzecim razem rozrusznik robił zwykłe "PYK" i koniec... podpiołem kablami pod Yaris'a 1.4 D4D , odczekałem 5min i też robił dokładnie tylko "PYK" także tak jak ktoś napisał BMW jest cholernie wrażnile na słabe aku co mogę potwierdzić na swoim przykładzie. Musisz mieć odpowiedni prąd rozruchu oraz doładowany aku inaczej będzie cieniutko. Może skorzystaj z aku sąsiada, bynajmniej spróbuj - powodzenia 

Tylko dziwi mnie fakt ze nie przygasaja lampki podczas proby odpalenia czyli tak jakby rozrusznik wogole nie pobieral pradu. Moze masy nie dostaje albo zawiesily sie jakies szczotki
nie mam w poblizu innego akumulatora

hmm, na moje rozrusznik padł...
lub może wyskoczył ci nabój ktory jest przy plusowej klemie? Strzela on przy wypadku razem z poduszkami, ale może coś było juz grzebane i sie poluzował...
Ps. Mała uwaga, z tego co się orientuje automatu, w tym również smg nie powinno się holowąc nawet na luzie...
wiec czasem tego nie próbuj i tylko laweta, w najgorszym przypadku oczywiście...
Powodzenia
lub może wyskoczył ci nabój ktory jest przy plusowej klemie? Strzela on przy wypadku razem z poduszkami, ale może coś było juz grzebane i sie poluzował...
Ps. Mała uwaga, z tego co się orientuje automatu, w tym również smg nie powinno się holowąc nawet na luzie...
wiec czasem tego nie próbuj i tylko laweta, w najgorszym przypadku oczywiście...
Powodzenia
318i(E36)->325i(E36)->525TDS(E39)->523i(E39)->328Ci(E46)->325Ci(E46)->330Ci(E46)->M5(E60)/X5(E53)....M3E46...->645ciE63->535dE60...
Co to za naboj??? No wlasnie widze ,ze jest cos zoltego przy plusowej klamrze. Jak to sprawdzic???
Najpierw sprawdź czy klema pirotechnicza jest ok, jeżeli twój samochód miał jakąś kolizję to napewno ona wystrzeliła, często ludzie tego nie wymieniają na nowe tylko łączą na krótko. Jeżeli to nie klema to pewnie rozrusznik.
Dobierz się do tego czarnego pudełeczka i zobacz co tam się dzieje.

Dobierz się do tego czarnego pudełeczka i zobacz co tam się dzieje.

jest M3 E36 Turbo 425KM/572Nm było, teraz hgw ale więcej...
było M5 E39x2, M5 E60x2
było M5 E39x2, M5 E60x2
Klema pirotechniczna odcina dopływ prądu tym najgrubszym przewodem, zostawia tylko te cienkie, które wystarczają np. do otworzenia drzwi. Jeżeli jest uszkodzona, wystrzelona to ten duży przewód po prostu lata luźno, zamiast być spiętym na sztywno. Doraźnie pomaga dobre przyklejenie go izolacją.